Over Dijkwater

Dijkwater op een zonnige dag

Over Dijkwater

Appartementengebouw Dijkwater is gelegen in de natuur-gebiedenbuurt in Amsterdam - Noord. De appartementen zijn zeer centraal gelegen ten opzichte van de diverse uitvalswegen (ring A10 en de IJ-tunnel), openbaar vervoer, de pont naar hartje Amsterdam, maar ook het prachtige "Waterland" (landelijk Noord) ligt op fietsafstand. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid voor de deur.

Het gebouw ligt op loopafstand van winkelcentrum Boven t IJ (Buikslotermeerplein).

Het gebouw heeft 64 wooneenheden, bestaande uit 2-, 4- en 5-kamer appartementen, welke ongeveer 70, 100 en 120 m woonoppervlak hebben. In de onderbouw zijn de bergingen voor fietsen en er zijn een aantal garages.

Dijkwater aan de grevelingen

De naam Dijkwater verklaard

Tussen Dreischor en Sirjansland ligt aan de noordkant van het eiland Schouwen-Duiveland het natuurgebied "Het Dijkwater". Het Dijkwater bestaat uit een voormalige vaargeul, zanderige oeverlanden en hogere schorgronden. Het gebied is in de bovengrond ontzilt. Op verschillende plaatsen zijn de zout invloeden nog duidelijk zichtbaar. Het Dijkwater is ontstaan in 1288 toen tijdens de St. Aagtenvloed Sirjansland werd afgezonderd van Dreischor. Het Dijkwater stond direct in verbinding met de Grevelingen.

Buikslotermeer op een oude kaart uit 1867

Buikslotermeer

Het voormalige Buikslotermeer is een drooggelegd meer, inmiddels grotendeels gelegen binnen de stadsbebouwing van Amsterdam-Noord. “Buikslotermeer” is nu een aanduiding voor de gehele Buikslotermeerpolder (ongeveer 12.000 inwoners) of voor de stadswijk, gelegen in het zuidoosten van de polder.

Geschiedenis

Het meer zal ongeveer 340 ha groot en 3 tot 4 meter diep zijn geweest, voordat het in 1627 is drooggemalen en ingepolderd, samen met twee andere Waterlandse meren; het Belmer- en Broekermeer. Waarschijnlijk zijn de meren ontstaan door de afkalving van inzakkende veengrond (de 'waterwolf'). De bodem van de polder - geen zeeklei - bleek alleen geschikt als weidegrond.

Het westelijk deel van de ringsloot werd in 1824 onderdeel van het Noordhollands Kanaal. De Buikslotermeerpolder lag in de voormalige gemeenten Nieuwendam en Buiksloot. Beide gemeenten zijn in 1921 opgegaan in de gemeente Amsterdam. Hierna behield de polder aanvankelijk zijn agrarische karakter. Het Algemeen Uitbreidings Plan (AUP) van Amsterdam voorzag namelijk niet in woningbouw in Amsterdam-Noord. Wel werd in de jaren dertig van de vorige eeuw in het noord-westelijk deel de Noorderbegraafplaats aangelegd. Wijziging van het AUP in 1958 bracht mee dat de polder in de jaren zestig van de 20ste eeuw in rap tempo is bebouwd. Begin 20ste eeuwse bebouwing langs de zuidelijke ringdijk (Buikslotermeerdijk) verdween zonder spoor, evenals de oudere grote boerenhoeven Boerelust, Herteveld en Elsenhage (gelegen bij het huidige sportpark Elzenhage).

Wapen van Nieuwendam, voordat het in 1921 door Amsterdam werd geannexeerd

Buikslotermeer nu

De polder watert nog altijd af op het boezemsysteem via het Noordhollands Kanaal. Waterpeil in het kanaal is -1,54m NAP. In de polder varieert dit tot min 4,8 tot min 5,2m onder NAP. Maaiveldhoogte varieert van min 3,5 tot min 4,5m NAP. Typerend is de verhoogde aanleg van alle doorgaande wegen die de polder doorkruisen.



Winkelcentrum Boven t IJ op het Buikslotermeerplein. Het winkelhart van Amsterdam-Noord en de regio

Met name de verhoogde taluds van de Ring A10 en de Nieuwe Leeuwarderweg verdelen de polder in vier vakken. Het noordwestelijke deel bevat een waterzuiveringsinstallatie, in het noordoostelijke kwadrant ligt een golfbaan. Binnen de ring, ten westen van de Nieuwe Leeuwarderweg, liggen Sportpark Elzenhagen, de Noorderbegraafplaats en de woonwijken Jeugdland (aanleg 1995-1998) en Elzenhagen-Noord (aanleg 2006 - heden). Het grootste deel van de polder is het zuidoostelijke. Hier ligt de wijk Buikslotermeer met het Buikslotermeerplein waaraan het winkelcentrum Boven t IJ en het Stadsdeelkantoor zijn gelegen. Westelijk en zuidelijk van het Buikslotermeerpleingebied vindt men de buurten Loenermark (ook wel de 'bananenflats') en Het Breed(1966-1970, plaatselijk bekend als Plan Van Gool). Ten noorden van het Buikslotermeerpleingebied ligt de wijk Nieuwendam-Noordwest. De dienst Onderzoek en Statistiek van de Gemeente Amsterdam gebruikt voor haar rapportages overigens de buurtcombinatie 'Buikslotermeer' die de gehele polder beslaat.


Een groot deel van de polder is onderdeel van het plangebied 'Centrum Amsterdam Noord' (CAN), dat voorziet in nieuwe woningen, scholen, een bibliotheek en theater, uitbreiding van het winkelcentrum en de aanleg van de halte Buikslotermeerplein aan de Noord/Zuidlijn